Artikel

90% van onze medewerkers zijn gevaccineerd tegen griep

07/01/2020

Het az Sint-Blasius zet zich al jaren in om patiënten te beschermen tegen griep. Het ziekenhuis sensibiliseert artsen en personeelsleden om zich te laten vaccineren. De vaccins worden gratis aangeboden. Dit jaar liet maar liefst 90% van de medewerkers zich vaccineren: een fantastisch resultaat.

“De Vlaamse overheid reikt sinds vorig jaar een gouden certificaat aan, aan ziekenhuizen die een vaccinatiegraad van 80% halen. Wie 70% behaalt, krijgt een zilveren certificaat”, legt dr. Walter Swinnen, adjunct-hoofdarts, uit.
“Voor 90% is er nog geen certificaat uitgevonden. Maar het mooiste certificaat is de wetenschap dat we in az Sint-Blasius onze patiënten maximaal beschermen tegen griep.”

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Meestal geneest griep vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. Kwetsbare groepen zijn onder meer 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren. Elk jaar sterven in België honderden mensen aan griep.
Zorgverleners en personeelsleden in de zorgsector lopen niet alleen een groot risico om griep te krijgen, maar ook om patiënten ongewild te besmetten.

“Daarom is het van het grootste belang om griep uit het ziekenhuis te houden”, zegt dr. Walter Swinnen. “Elke winter leggen we onze medewerkers uit, dat zij door zich te laten vaccineren levens kunnen redden. Ook dit jaar hebben we intens campagne gevoerd. We hebben medewerkers aangesproken, argumenten aangereikt, mythes en weerstanden ontkracht. Met succes! We haalden de kaap van 90% gevaccineerde medewerkers. Verschillende afdelingen behaalden 100%.

Het is een sterk signaal dat onze artsen en medewerkers de gezondheid van onze patiënten en de kwaliteit van de zorg en dienstverlening echt ter harte nemen. We zijn dan ook ontzettend trots op hen.”