Artikel

Award voor orthopedische heelkunde az Sint-Blasius

14/10/2013

Best Podium Presentation voor dr Sys

Best Podium Presentation voor dr Sys

De dienst orthopedische heelkunde van az Sint-Blasius (Dendermonde) ontving een belangrijke erkenning uit handen van een internationale jury van experten.Op 4 oktober won dr. Jan Sys, medisch diensthoofd orthopedie, de Award voor Best Podium Presentation tijdens het Euro Spine Congres in Liverpool. 
De Euro Spine meeting is het grootste wervelkolomcongres in Europa en het 2de grootste wereldwijd. Het wordt bijgewoond door zo'n 2800 rugchirurgen uit de hele wereld. De voordracht werd gekozen uit 80 presentaties, die op hun beurt uit 880 inzendingen werden geselecteerd. Ze stelde de resultaten voor van een klinische studie, "CT-graphic evolution of adverse events after use of rhBMP-2 in PLIF surgery". 

De studie handelde over de waarde van BMP's of 'Bone Morphogenic Proteins' in fusiechirurgie van de wervelzuil. Het is de eerste prospectieve gerandomiseerde studie die deze proteïnes vergelijkt met de 'gouden standaard', namelijk bot dat bij de patiënten uit de bekkenkam wordt genomen. BMP's worden naar voor geschoven als alternatief voor lichaamseigen bot, zodat dit niet meer zou moeten genomen worden. Uit de studie blijkt echter dat het gebruik van BMP's soms leidde tot  overmatige botvorming, weliswaar zonder effect op het gunstige resultaat van de operatie.

De award is een prestigieuze onderscheiding voor de klinische research van dr. Sys en meteen ook voor de kwaliteit van de orthopedische heelkunde in het Dendermondse ziekenhuis.

Meer info:
www.eurospine.org
www.eurospinemeeting.com
www.azsintblasius.be