Artikel

az Sint-Blasius plant rode beuk in de tuin om overleden patiënten te herdenken

15/12/2020

Deze namiddag (dinsdag 15 december) plantten enkele medewerkers van az Sint-Blasius een boom in de tuin van het ziekenhuis. De rode beuk, waarvan de blaadjes een hartvorm hebben, staat symbool voor alle mensen die in het ziekenhuis overleden aan Covid-19. Rond de beuk werden vergeet-mij-nietjes geplant.
Het moet een plek worden in de tuin waar zowel familie als zorgverleners de overleden patiënten kunnen gedenken.

Trudy, één van de leden van het palliatief support team, omschreef haar gevoelens over de voorbije periode als volgt:
'Corona maait snel, abrupt, benam velen de adem.Het leven stelt ons in vraag en wij hebben daarop te antwoorden.Welk antwoord is er op zoveel onmacht, als mensen opeens hun leven moeten geven? Mensen die, normalerwijze, deze periode van Kerst en Nieuw in de warmte van hun familie zouden doorbrengen?Ik denk dat we tegenover de hardheid van het virus, tegenover de hardheid van het leven soms, tegenover de hardheid van lijden, HARTELIJKHEID kunnen plaatsen. Hartelijkheid kunnen planten, dat we hartelijkheid kunnen blijven planten. Het leven eren, boven het sterven.
....
Wij zijn allemaal bladeren van dezelfde boom. Dat er verder gezorgd mag worden. Zorg voor anderen en zorg voor onszelf. En dat de hartjesboom zuurstof mag geven!'