Artikel

Covid-19 screening voor patiënten die binnenkort opgenomen worden

09/06/2020

Sinds kort zijn ook niet-urgente onderzoeken en ingrepen in az Sint-Blasius weer toegelaten. Om de veiligheid van onze patiënten en medewerkers te verzekeren, worden patiënten die binnenkort in het ziekenhuis opgenomen worden, vooraf getest op Covid-19.
Het testen gebeurt steeds na afspraak. Een doorverwijzing door een arts is altijd nodig. 

De grootste deel van deze patiënten wordt getest worden in het “Covid-19 testpunt”, op het terrein van De Kroon, aan de Kroonveldlaan 40 in Dendermonde. Het testpunt wordt dagelijks bemand door een huisarts van de Vehamed huisartsenkring, twee verpleegkundigen van az Sint-Blasius en een administratief medewerker van stad Dendermonde. .

Naast dit testpunt, werken we ook samen met de zelfstandige thuisverpleegkundigen van Altrio Thuisverpleging voor patiënten die zich moeilijker kunnen verplaatsen. Eén van de thuisverpleegkundigen komt dan aan huis voor de screening. Zij kregen een opleiding om de staalafname correct en veilig uit te voeren. 

De stalen worden onderzocht in het medisch laboratorium van het az Sint-Blasius. De resultaten zijn één dag na de staalafname bekend. Als de test negatief is, gaat de afspraak door zoals gepland. Patiënten die een positieve test afleggen, worden besproken door een team van experten van az Sint-Blasius. Een dringende behandeling wordt sowieso uitgevoerd, maar niet-urgente onderzoeken of ingrepen worden indien nodig uitgesteld.