Artikel

Geheugenkliniek az Sint-Blasius biedt als enige erkende centrum in Oost-Vlaanderen geheugenrevalidatie aan

23/01/2020

De geheugenkliniek van az Sint-Blasius biedt een geheugenrevalidatieprogramma aan voor mensen met een beginnende dementie. Het programma van az Sint-Blasius is het enige in Oost-Vlaanderen met een RIZIV-erkenning. Deze erkenning is nu verlengd tot en met eind 2021.

Het programma bestaat uit 25 sessies gespreid over twee jaar met een psycholoog, een ergotherapeut en een sociaal verpleegkundige. Een ergotherapeut bezoekt ook de patiënt thuis, om mee in te schatten wat nodig is voor een goede veiligheid en voor de dagelijkse activiteiten. Patiënten jonger dan 65 jaar hebben recht op 35 sessies;
Het programma richt zich zowel tot de patiënt zelf als tot de mantelzorger. 

Het geheugenteam werkt ook samen met andere organisaties, zoals het expertisecentrum Meander, dat praatgroepen en workshops aanbiedt. Kinesitherapeuten kunnen thuis met de patiënt bewegingsoefeningen doen die het geheugen en de cognitieve functies versterken. De gezinshulp kan het geheugen ondersteunen door samen te koken of boodschappen te doen. Ook de huisarts wordt betrokken.

“De dementie zelf kunnen we niet tegenhouden”, zegt dr. Erwig Van Buggenhout. “De draagkracht van mensen kunnen we wel verhogen. We luisteren naar de vragen van de patiënt en mantelzorger en geven praktische tips en emotionele ondersteuning.”

Mensen die interesse hebben in het aanbod van de geheugenkliniek, bespreken dit best eerst met de huisarts. Daarna kunnen ze een afspraak maken voor een raadpleging bij de artsen van de geheugenkliniek.

Meer informatie op onze website.