Artikel

IBD-dagcentrum AZ Sint-Blasius

19/05/2023

19 mei is Wereld IBD-dag. IBD staat voor ‘inflammatory bowel diseases’ of inflammatoire darmziekten, meer bepaald de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het zijn auto-immuunaandoeningen die gepaard gaan met chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal.

Een belangrijk verschil tussen deze 2 aandoeningen is dat de ziekte van Crohn in het volledige spijsverteringskanaal kan voorkomen, terwijl colitis ulcerosa enkel voorkomt in de dikke darm.

In België leven ongeveer 30.000 mensen met deze ziekten, wat fysiek en emotioneel niet altijd gemakkelijk is. In januari 2023 opende AZ Sint-Blasius een IBD-dagcentrum. Het is een van de eerste dagcentra specifiek voor IBD-patiënten in België. Het IBD-dagcentrum is een ruimte binnen de dienst gastro-enterologie, met comfortabele zetels en de permanente aanwezigheid van gespecialiseerde IBD-verpleegkundigen. Hier komen mensen met IBD voor hun behandeling, krijgen ze deskundige en persoonlijke begeleiding, en kunnen ze kennismaken met lotgenoten. Een vernieuwende en patiëntgerichte benadering.

 

      #worldIBDday   #worldIBDdayBelgium