Artikel

Nieuwe NMR: betere beeldvorming en meer comfort

15/03/2018

Bekijk de film op het Blasius-Youtube kanaal via deze link.

Onze dienst medische beeldvorming gebruikt sinds kort een nieuw NMR- (of MRI-) toestel.
NMR staat voor Nucleaire Magnetische Resonantie, Nederlands voor MRI (Magnetic Resonance Imaging). Het nieuwe toestel is een belangrijke aanwinst inzake hoog-kwalitatieve medische beeldvorming.
Het vervangt de vorige NMR, waarvoor het ziekenhuis reeds in 2001 een erkenning kreeg.
Het ziekenhuis koos voor de 'Philips 3 Tesla', een top toestel van de laatste generatie.

Medische beeldvorming is van cruciaal belang voor een correcte diagnose van tal van aandoeningen.
De beschikbaarheid van de MRI is daarbij meer en meer onmisbaar.
Bij NMR maakt men gebruik van een magneetveld om beeldvorming te bekomen van nagenoeg alle anatomische regio’s van het lichaam, met uitzondering van de longen. De technologie bewijst al meer dan 25 jaar zijn meerwaarde in de beeldvorming van onder meer de hersenen, de rug, de gewrichten en de oncologie. In tegenstelling tot de CT-scanner maakt de NMR geen gebruik van schadelijke ioniserende stralen.

De NMR is uitgerust met technologie die het comfort van de patiënt verhoogt. Concreet krijgt de patiënt tijdens het onderzoek beelden te zien en geluiden te horen die hem/haar doen ontspannen. Een aftelklok toont hoe lang het onderzoek nog zal duren. 

Het toestel is ook stiller en de tunnel is breder. Een totaal andere beleving voor de patiënt, waardoor minder onderzoeken moeten afgebroken worden of opnieuw moeten gebeuren.

Klik hier voor meer informatie over NMR / MRI-onderzoeken.