Artikel

Nucleaire geneeskunde: digitale Spect-CT camera is Vlaamse primeur

10/12/2018

De dienst nucleaire geneeskunde van algemeen ziekenhuis Sint-Blasius heeft een nieuw toestel voor beeldvorming in gebruik genomen, een digitale Spect-CT camera. Deze camera wordt gebruikt voor allerhande indicaties. Een Spect-CT camera combineert de klassieke nucleaire beeldvorming met CT-beeldvorming (Computer Tomografie). Deze gecombineerde technologie geeft gedetailleerde informatie aan de arts-nuclearist en radioloog, die de beelden interpreteren.

Het bijzondere aan het toestel in az Sint-Blasius, is het digitale karakter ervan. De detectoren zijn uitgerust met CZT-technologie (Cadmium-Zink-Telluride), uniek in Vlaanderen. De CZT detectoren converteren de beelden digitaal, extra snel en zonder kwaliteitsverlies. Voor patiënten betekent dit minder dosis en/of een kortere duur van het onderzoek.

Dankzij de hogere beeldkwaliteit kunnen ook zeer kleine letsels, die voorheen onzichtbaar bleven, in een vroeg stadium opgemerkt worden.

De dienst nucleaire geneeskunde is de laatste binnen de dienst Raadplegingen en functieonderzoeken die verbouwd wordt en meteen ook een nieuwe frisse look krijgt.