Artikel

Ook ingrepen aan de knie nu nauwkeuriger, beter en sneller dankzij robot

16/03/2021

Het az Sint-Blasius is één van de voortrekkers in België in het gebruik van robots om operatietechnieken te verfijnen en te verbeteren. Dankzij de toepassing van robotheelkunde gebeuren in Dendermonde tal van operaties in urologie, gynaecologie en algemene heelkunde met meer precisie en met een sneller herstel voor de patiënt.

Ook de dienst orthopedie is eind 2020 gestart met het gebruik van robottechnologie, met name bij operaties aan de knie. Het gebruik van de robot bij het plaatsen van knie-implantaten wordt nog maar in enkele ziekenhuizen in België toegepast. Nochtans zijn de voordelen groot: de robot helpt de chirurg om voor elke ingreep een operatieplan op te maken dat rekening houdt met de unieke, precieze vorm en conditie van het bot en van de ligamenten van de patiënt. Zo kan de orthopedisch chirurg het implantaat op de exact juiste plaats positioneren.

Dr. Philippe Natens, orthopedisch chirurg, licht toe:
“We hebben in Dendermonde intussen een 20-tal patiënten geopereerd met deze techniek. De eerste resultaten zijn uitstekend. Door de combinatie van robot en realtime beeldvorming kunnen we de ingreep nog nauwkeuriger afstemmen op elke individuele patiënt. De knie herstelt sneller, en het resultaat is duurzamer.”
De orthopedisten zullen de  robotingrepen kritisch beoordelen en zo mogelijk verfijnen. Voorbereidingen worden getroffen om deze technologie in de toekomst ook voor heupprothesen te gebruiken.

De robot is van een heel ander type dan die voor urologie, gynaecologie en algemene heelkunde. Hij vormt als het ware een verlengstuk aan de hand van de orthopedist. Hij is ook gekoppeld aan een toestel dat tijdens de ingreep in realtime uiterst nauwkeurige 3D-beelden maakt voor de chirurg. Een CT-scan vóór de operatie is daarom niet nodig.

 

Op de foto de vier orthopedisch chirurgen die momenteel de robotgeassisteerde techniek toepassen - vlnr: dr. Jan Sys, dr. Kris Govaers, dr. Philippe Natens, dr. Mathias Van den Broek