Artikel

Slaaplabo az Sint-Blasius breidt uit

25/05/2021

Multidisciplinair slaaplabo spoort slaapstoornis op en zoekt juiste oplossing

Het slaaplabo van az Sint-Blasius werd uitgebreid van 2 naar 3 kamers en het multidisciplinaire slaapteam werd versterkt met een bijkomende pneumoloog, dr. Kathleen Schoovaerts. Dankzij de uitbreiding heeft het az Sint-Blasius nu de capaciteit om jaarlijks 1000-tal slaaponderzoeken uit te voeren.

Iedereen heeft al eens een slechte nacht. Wie echter nachtenlang slecht slaapt, ondervindt impact op het dagelijks functioneren en kan gebaat zijn met een slaaponderzoek. Een juiste diagnose van het slaapprobleem is vaak het begin van een oplossing.
De huisarts of pneumoloog kan een slaaponderzoek (polysomnografie) inplannen bij klachten zoals snurken, slaperigheid, slapeloosheid, epilepsie of bij sommige cardiovasculaire problemen.

Bij een slaaponderzoek slaapt de persoon één nacht in het ziekenhuis. Er worden tal van parameters gemeten: de hersenactiviteit, de ademhaling, het hartritme, de zuurstofsaturatie enzovoort. Nadien bespreekt een multidisciplinair team van longartsen, neurologen, neus-keel-oor-artsen, de stomatoloog en de psychologe de resultaten van het onderzoek en de geschikte behandeling.
 “Een van de meest voorkomende slaapstoornissen is het obstructief slaapapneu syndroom, waarbij de luchtweg of de keel volledig of gedeeltelijk wordt afgesloten tijdens de slaap”, zegt dr. Kathleen Schoovaerts, pneumoloog en slaapexperte. “Daardoor wordt de patiënt om de haverklap wakker, vaak zonder het zelf te beseffen. De klachten bij slaapapneu zijn wisselend: wakker schieten, niet uitgeslapen zijn overdag, ontwaken met hoofdpijn en vooral snurken.”

Bij chronische slapeloosheid (insomnia) spelen vaak psychische of gedragsmatige factoren een rol. In dit geval kan een individueel of groepstraject een oplossing bieden.
“80% van de deelnemers wordt hiermee geholpen”, zegt slaappsycholoog Hanne Raets. “Blijft de slapeloosheid toch duren, dan zoeken we verder naar onderliggende problemen”

Meer info: azsintblasius.be/zorgaanbod/specialismen/slaaplabo


Op de foto - enkele leden uit het team
vlnr: Peggy De Smedt, Hanne Raets, Mira Minnebo, dr. Werner Temmerman en dr. Kathleen Schoovaerts