Artikel

Studenten verpleegkunde voltooien leerwerkplaats

22/06/2021

Het team van de dienst Spoedgevallen van az Sint-Blasius kreeg de voorbije twee maanden versterking. De afdeling werd een leerwerkplaats voor 8 studenten Verpleegkunde van hogeschool Odisee, campus Sint-Niklaas. De studenten waren er verantwoordelijk voor een aantal boxen op de spoedafdeling, steeds onder supervisie van een spoedverpleegkundige.
Het was de eerste keer dat een leerwerkplaats plaatsvond op een dienst Spoedgevallen.

Op een leerwerkplaats neemt een groep studenten (een deel van) de afdeling over. Ze nemen hierbij in team de verschillende rollen van de verpleegkundige op: niet alleen de zorg, ook de bijhorende administratie en registraties, en de contacten met familie en met het artsenkorps. De studenten leren organiseren, delegeren en samenwerken.

“Het was de eerste keer dat er zo’n intensieve samenwerking werd georganiseerd op een spoedafdeling”, vertelt Joke Lannoye, docente Verpleegkunde van hogeschool Odisee.
“Onze 8 studenten functioneerden als een zelfstandig team in een aantal boxen van de spoedafdeling, onder begeleiding van de praktijklectoren en het team van spoed zelf. Er was veel inspraak mogelijk vanuit de studenten. De studenten gaven stuk voor stuk aan met een zeer tevreden gevoel terug te kijken op deze unieke stage-ervaring.” 

“De leerwerkplek heeft mij nog meer doen inzien dat verpleegkunde echt iets voor mij is”, zegt studente Annelore De Meyer. “Dankzij de leerwerkplek kreeg ik een vollediger beeld van wat verwacht wordt van een verpleegkundige en kon ik al mijn skills oefenen, voor ik binnenkort in het echte werkveld stap”.

“In az Sint-Blasius hechten we een groot belang aan een intense samenwerking met de hogescholen voor verpleegkunde”, zegt Tim Van Laethem, verpleegkundig diensthoofd in az Sint-Blasius. “Tijdens hun stage willen we studenten de kans geven zich optimaal voor te bereiden op hun job”.

 


Ook op andere zorgafdelingen
De leerwerkplaats werd dit jaar op nog 3 andere zorgafdelingen in ons ziekenhuis georganiseerd.
Op de verblijfsafdeling voor longpatiënten (Z 3A) en de afdeling Geriatrie is dit project al een aantal jaren gekend. Daarnaast stapte nu ook de kinderafdeling voor het eerst in.