Artikel

Team Palliatieve Eenheid is ‘Parel van een verpleegkundig team’

01/03/2018

Verpleegkundig team az Sint-Blasius wint onderscheiding

Jaarlijks reikt het NVKVV, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, een onderscheiding uit aan een uitmuntende verpleegkundige. Vanaf dit jaar gaat de onderscheiding niet meer naar één persoon, maar naar een verpleegkundig team.
Het team van De Haven, de palliatieve eenheid van az Sint-Blasius, wint deze eerste team-editie.
Het NVKVV hanteerde volgende criteria voor het toekennen van de onderscheiding ‘Parel van een verpleegkundig team’:

  • kwaliteitsvolle patiëntenzorg gebaseerd op een wetenschappelijke onderbouw
  • onderlinge samenwerking binnen het team
  • professionele begeleiding van studenten
  • dynamiek en begeestering

Drie laureaten konden strijden voor de zege via een zelfgemaakte film op sociale media. Het filmpje met de meeste stemmen op YouTube was de uiteindelijke winnaar. Het was het team van De Haven dat eindwinnaar werd.

“Het was één van onze teamleden die voorstelde deel te nemen aan de wedstrijd. Ze vroeg zelf inbreng aan haar collega’s en diende een dossier in. Net omdat ze zo ongelooflijk trots is op onze afdeling, onze werking, en onze samenhorigheid”, zegt Jeannine Van de Vreken, hoofdverpleegkundige van de Palliatieve Eenheid.
“Als team vormen we ook echt een veilige haven voor onze patiënten en hun familie. We dragen onze patiënten verder. We bieden aandacht, tijd en rust: een open, eerlijke, warme zorg waarbij alles samen met de patiënt wordt besproken en beslist. We trachten een verliessituatie om te buigen naar een winsituatie: comfortabel verder leven en genieten tot aan een mooi, menswaardig afscheid.
We dragen ook elkaar verder: een collega die het even nodig heeft, krijgt de nodige tijd en ruimte”.

“Dankzij de prijs komt de hele palliatieve zorgsector positief onder de aandacht. Mensen schakelen vaak te laat of helemaal niet palliatieve hulp in, en dat is zo jammer. We vinden het belangrijk mensen te informeren over het bestaan van deze zachte zorg bij het levenseinde. We zijn blij dat deze prijs daar een steentje kan toe bijdragen.”

De prijs zal worden uitgereikt eind maart, na de Week van de Verpleegkunde, op de Palliatieve eenheid zelf.  “Op deze manier kunnen we het volledige team persoonlijk feliciteren en danken voor hun dagelijkse inzet”, zegt Ellen De Wandeler, algemeen coördinator van het NVKVV.  

Meer info: