Artikel

Vaccinatiecentra Appels en Hamme uitgerust met EHBO-koffer van az Sint-Blasius

23/02/2021

In de loop van deze week gaan de vaccinatiecentra in Hamme en Appels van start.
Het az Sint-Blasius stelt aan beide locaties een EHBO-koffer voor spoedeisende hulp (REA-koffer) ter beschikking.

Dr. Walter Swinnen, adjunct-hoofdarts in az Sint-Blasius (rechts op onderstaande foto), overhandigde de koffers vandaag aan Wim Thierens, coördinator van de huisartsenvereniging Vehamed, die mee instaat voor een goede gang van zaken in de vaccinatiecentra.

Dr. Swinnen, één van de vele zorgverleners die zich kandidaat stelde om als vrijwilliger te helpen in de vaccinatiecentra zegt “Ik ga ervan uit dat we deze koffers heel weinig nodig zullen hebben. Na een covid-19-vaccinatie kan je wat pijn hebben op de plaats van injectie en eventueel ook hoofdpijn, koorts of spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller. Slechts in uitzonderlijke gevallen reageert iemand allergisch op het vaccin. In dit geval kan de REA-koffer gebruikt worden om meteen te kunnen ingrijpen.”

Ondertussen is het vaccinatiecentrum in de sporthal van Appels zo goed als klaar voor de effectieve opstart. Vorige week vond er een ‘dry run’, een grote laatste test, plaats, waar een 50-tal vrijwilligers aan deelnam. Zodra de overheid effectief dosissen ter beschikking stelt, kan het echte werk starten.