Cardiologie (hartziekten)

  Afspraken

  Secretariaat cardiologie
  Kroonveldlaan 50, 9200 Dendermonde
  08.15 - 17.00 uur
  052 25 29 50

  • cardiorevalidatie: een revalidatieprogramma voor hartpatiënten (lees meer)
  • cardio-CT: een onderzoek van het hart (klik hier voor de infofolder). 
   Hier vindt u ook het toestemmingsformulier (informed consent) voor dit type onderzoek.

  • Het hartfalencentrum
   Bij hartfalen werkt het hart minder goed. Het pompt niet genoeg bloed rond om alle spieren en organen te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden.
   Hartfalen is de afgelopen jaren sterk toegenomen; het komt momenteel voor bij ongeveer 2% van de bevolking. Hartfalen ontstaat omdat het hart een beschadiging opliep (bv. na een hartinfarct) of langdurig overbelast werd (bv. door langdurige hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, overmatig alcoholgebruik,…).
   Vaak gaat het om oude, fragiele patiënten, die tegelijk met de hartzwakte een aantal andere gezondheidsproblemen hebben, zoals diabetes of ondervoeding. Mensen met hartfalen hebben nood aan intense en deskundige begeleiding. Daarom startte de dienst cardiologie van az Sint-Blasius een hartfalencentrum (klik hier voor meer info). 


  Klik hier voor een foto-overzicht (pdf) van de activiteiten op de dienst raadpleging cardiologie en het hartrevalidatieprogramma.

  Klik hier voor een informatieve film (2 minuten) over het risico op slagaderverkalking door een te hoog cholesterolgehalte en welke voorzorgsmaatregelen u kan nemen.

   

  Kijk voor meer informatiefolders i.v.m. hartziekten bij 'info over onderzoeken' op de pagina 'goed geïnformeerd'. 

  Lotgenotencontact

  az Sint-Blasius werkt samen met de vriendenkring Hart-en Vaatpatiënten, vzw CATO.