Intensieve zorgen

  Welke patiënten komen hier terecht?

  Op de dienst intensieve zorgen kunnen alle patiënten terecht die ernstig bedreigd zijn in één of meer van hun vitale functies, na chirurgie of trauma, of met internistische of cardiologische problemen.
  De dienst telt 12 bedden. Jaarlijks verzorgen we hier ongeveer 1000 patiënten.

  Deze patiënten hebben nood aan een continue, gespecialiseerde en aangepaste behandeling in een hoogtechnologische omgeving. Elke patiënt wordt voortdurend bewaakt door apparaten die hartritme, bloeddruk, ademhaling en temperatuur registreren. Er is ook aangepaste apparatuur voor het geven van infusen of geneesmiddelen en voor kunstmatige beademing.

  Het team

  artsen

  hoofdverpleegkundige

  • Yanick De Wilde

   

  Speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen zorgen voor de patiënten, en krijgen daarbij hulp en advies van andere deskundige specialisten van het ziekenhuis. Het verzorgend team bestaat uit 4 arts-specialisten (intensivisten), 30 verpleegkundigen, 1 kinesitherapeut en 2 logistieke assistenten. Daarnaast is er een team van 3 poetsvrouwen.

  Waar vindt u ons?

  Campus Dendermonde, 3de verdieping, route 99
  verpleegpost 24u/24u
  intensievezorgen(at)azsintblasius.be
  052 25 23 82
  fax: 052 25 23 95

  Bezoekuren:

  Dagelijks tussen15.00 tot 15.30 (met artsencontact)
  en 19.00 tot 19.30 (zonder artsencontact)

  hoofdverpleegkundige Yanick De Wilde: 052 25 23 86
  te bereiken op weekdagen 9.00u tot 12.00u en 14.00u tot 16.00u en 
  tijdens het bezoekuur in de namiddag  

  Belangrijke info voor familieleden en bezoekers

  Informatie aan familieleden: contactpersoon-systeem

  Het is onmogelijk om alle familieleden alle de informatie over de toestand van de patiënt te verstrekken. Daarom hebben wij gekozen voor het contactpersoon-systeem.
  Dit houdt in dat één persoon alle informatie krijgt en doorspeelt naar de andere familieleden. Bij voorkeur is dit een familielid aangeduid door de patiënt. Indien de patiënt geen contactpersoon heeft aangeduid, kan de familie in onderling overleg iemand aanduiden.

  In navolging van de Wet op de Patiëntenrechten (6 okt. 2002) kunnen wij enkel informatie geven aan familieleden in rechte lijn (partner, ouders, broers, zussen, kinderen of kleinkinderen), tenzij met toestemming van de patiënt. Ook de huisarts kan contactpersoon zijn tussen de dienst intensieve zorgen en de familieleden.

  Voor vragen over de specifieke medische toestand of behandeling kan de contactpersoon bij de arts terecht. Een gesprek met de verantwoordelijke arts is mogelijk op werkdagen tussen 14.45u en 15.30u op eenvoudige vraag via de verpleegkundige. Deze zal u met de arts in contact brengen.

  Bezoekregeling

  Opgelet: tijdens covid-periode gelden beperkte maatregelen voor bezoek (zie info op deze pagina) en vervalt de normale regeling

  normale regeling:
  Als regel geldt dat niet meer dan 3 bezoekers tegelijk bij de patiënt in de kamer mogen. Indien u met meer bent, wissel elkaar dan af. 

  Voor alle patiënten op IZ is rust een belangrijk onderdeel van hun herstel. Houd het bezoek daarom zo rustig mogelijk.  Wilt u met niet-familieleden komen, overleg dan met de verpleegkundige.  Kinderen onder de 14 jaar zijn niet toegelaten omwille van de psychische impact van een bezoek aan de dienst.

  In uitzonderlijke omstandigheden kan er bezoek toegestaan worden buiten de gebruikelijke bezoekuren na voorafgaandelijk overleg. U meldt zich dan aan via de parlofoon aan de ingang van de afdeling.

  Alle info over onze afdeling staat in onze onthaalbrochure

  Download de brochure hier