Het oncologische team staat voor jullie klaar!
Het oncologisch team staat ook in corona-tijden klaar om jullie te helpen. Aarzel niet om ons te contacteren zodat we een antwoord kunnen geven op al je vragen of bezorgdheden.
Praat erover wanneer je ongerust bent, je staat er niet alleen voor!
Algemene informatie over het coronavirus kan je terugvinden op de website van de overheid:
www.info-coronavirus.be
Uiteraard geven wij zelf ook graag informatie. Hieronder vind je enkele antwoorden op de meest voorkomende vragen omtrent het coronavirus bij mensen met kanker.
Het is niet zo dat mensen met kanker meer kans lopen om besmet te raken door het coronavirus. Er is hierin geen verschil met mensen die geen kanker hebben. Bij kwetsbare mensen kan het risico op complicaties bij besmetting wel groter zijn dan bij andere. Dit is onder andere het geval bij personen van wie het immuunsysteem verzwakt is. Bepaalde kankerbehandelingen kunnen het immuunsysteem verlagen waardoor je vatbaarder kan zijn voor infecties. Het is daarom aan te bevelen om de algemene preventiemaatregelen strikt op te volgen (zie hieronder).
Wanneer je je zorgen maakt of vragen hebt over je behandeling, kan je hiervoor steeds terecht bij je oncoloog of zorgverlener.
Voor mensen met kanker is het belangrijk om de gekende hygiënemaatregelen strikt toe te passen om zich te beschermen tegen een mogelijke infectie.
1. Was regelmatig en grondig (40 à 60 seconden) je handen met water en zeep.
2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoek of in de binnenkant van je elleboog.
3. Gebruik een papieren zakdoek bij het niezen of snuiten en gooi deze weg in een afsluitbare vuilniszak.
4. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Raadpleeg je huisarts.
5. Vermijd zelf nauw contact met andere personen. Hou minstens 1,5 meter afstand van niet-gezinsleden (social distancing).
6. Probeer je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.
7. Vraag aan je huisgenoten om deze maatregelen ook strikt na te leven..
Neem telefonisch contact op met je huisarts wanneer je koorts of andere klachten hebt en volg zijn/haar instructies op.
Het is zeer belangrijk dat je medische behandeling zoals een operatie, chemo- of radiotherapie niet uitgesteld wordt. Alle noodzakelijke onderzoeken en therapieën kunnen plaatsvinden.
Het ziekenhuis doet al het mogelijke om besmetting te vermijden en je veiligheid te garanderen. Mensen met een mogelijke besmetting door het coronavirus en andere patiënten worden altijd van elkaar gescheiden en apart onderzocht. Ook de maatregelen met betrekking tot de sociale afstand zijn van kracht in het ziekenhuis. Aan de ingang van het ziekenhuis vragen we alle patiënten om de handen te ontsmetten en geven we hen een mondmasker.
Op de afdeling staan onze artsen, verpleegkundigen en de medewerkers van het psychosociaal team zoals gewoonlijk klaar om je de best mogelijke zorg te geven.
Het kan zijn dat je in deze periode extra ongerust, gestresseerd, angstig of depressief bent. Deze gevoelens zijn volstrekt normaal in een abnormale situatie. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met je behandelende arts wanneer je vragen hebt. Hij/zij kan een gesprek plannen en zo een deel van je ongerustheid wegnemen.
Indien je reeds contact hebt gehad met één van de medewerkers van het psychosociaal supportteam kan je hen ook altijd rechtstreeks bereiken. Hun telefoonnummers kan je terugvinden in onze folder.
Lees ook onze tips in tijden van corona.
Ondervind je moeilijkheden bij het opvolgen van één van de tips? Dan kan je steeds terecht bij ons voor meer informatie/ondersteuning.
Door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, kunnen ook de zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker niet naar het ziekenhuis komen om onze patiënten te ondersteunen.
Ze blijven wel telefonisch beschikbaar. Heb je nood aan een babbel? Bel met een zorgvrijwilliger en vertel hoe het met je gaat, hoe je de voorbije periode hebt beleefd, waar je nood aan hebt …
az Sint-Blasius | Powered by Mentoring Systems