Vaatheelkunde

  Vasculaire Interventie Unit (VIU)

  Sinds juli 2004 gebeuren vaatheelkundige ingrepen niet meer in het operatiekwartier, maar in de Vasculaire Interventie Unit (VIU). Deze VIU heeft gezorgd voor een grote sprong voorwaarts in de kwaliteit, de nauwkeurigheid en de trefzekerheid van de vaatingrepen. Voor de patiënt betekent dit een opmerkelijk beter klinisch resultaat én een sneller herstel.

  Klassiek en endovasculair (via kijkoperatie) in één 

  De VIU integreert als een van de eerste in Europa een minimaal-invasieve catheterisatiezaal in een volledig uitgerust operatiekwartier.
  De vaatchirurgen combineren:

  • endovasculaire ingrepen (ingrepen waarbij de arts via een aanprikpunt van binnenuit het bloedvat bekijkt of herstelt)
  • zowel als klassieke 'open' vaatingrepen (met een insnede) op één locatie en in één tijd. 

  Dit heeft verschillende voordelen. Eén van de belangrijkste is dat de arts na elke uitgevoerde klassieke ingreep (bypass chirurgie) het resultaat onmiddellijk endovasculair kan bekijken en controleren. Zonodig voert de vaatchirurg een onmiddellijke correctie uit waardoor de kans op vroegtijdige herafsluiting van de geplaatste bypass verkleint.

  Optimale beeldkwaliteit

  De Vasculaire Interventie Unit is uitgerust met het meest geavanceerde toestel voor medische beeldvorming dat momenteel wereldwijd op de markt verkrijgbaar is. Dit maakt het mogelijk om de fijnste vaatstructuren tijdens de ingreep te visualiseren en te behandelen. Ook kan het toestel driedimensionele beelden construeren die het mogelijk maken om virtueel doorheen het bloedvat te wandelen. Dankzij de sterk verbeterde beeldkwaliteit verlopen de vaatingrepen nog efficiënter en wordt de gemiddelde operatieduur korter. Bijgevolg kunnen in de VIU met dezelfde stafbezetting jaarlijks een groter aantal vaatingrepen verwezenlijkt worden. Hoewel het beeldveld met dit type toestel veel groter is, is de stralendosis die vrijkomt ook beduidend kleiner dan bij de voorheen gebruikte toestellen. De stralingsbelasting voor de patient, de behandelende arts en het medisch personeel is m.a.w. merkelijk kleiner. 

  Afspraken 

  Secretariaat vaatheelkunde
  Kroonveldlaan 50, 9200 Dendermonde
  052 25 22 22
  vaatheelkunde(at)azsintblasius.be

  Maak een afspraak online via Mynexuz,
  uw elektronisch patiëntendossier.